Åpningsdagen og andre markeringer

Den offisielle åpningen av Møysalen var lagt til Vestpollen i Øksfjorden i Lødingen kommune.

Børge Brende ved åpningen av nasjonalparken i 2003:

– Et eventyrlandskap

Børge Brende markerte selve åpningen med et solid økehugg. Øksa var ikke tilfeldig valgt. Den skulle henspeile på det som skjedde nettopp der inne i Øksfjorden i 1138 da Sigurd Slembe gjemte seg i en fjellhule i området som nå er blitt kystalpin nasjonalpark. Under åpningsseremonien dukket vikingehøvdingen opp igjen, i Bjørn Hegstads skikkelse, og overrakte sin egen øks til statsråden med ordene: -Håper mange vil benytte det flotte naturområdet. Send gjerne noen søringer nordover.

Børge Brende åpner Møysalen nasjonalpark med et øksehugg. Foto: Lødingen historielagielag

Ren idyll rådet da Børge Brende og hans følge tok båt til innerst i Øksfjorden og havnet midt i den nye nasjonalparkens herligheter. Her ble de møtt med felemusikk, fornøyde ordførere og fjellvandrere, fiskesuppe og velvalgte ord. Åtte år gamle Shelley Hong stod for det musikalske og ungdomslaget UL Fjordbølgen stod for serveringa. Planene om nasjonalpark var ei stund i ferd med å stanse fastlandsforbindelsen til Lofoten. Men Staten krympet sine planer og nyveien passerer i dag akkurat i utkanten av Møysalen nasjonalpark. – Veien vil gjøre området her mer tilgjengelig, sa Brende under åpninga. Vi ønsker at våre nasjonalparker skal brukes, og at flest mulig får oppleve den fantastiske naturen. De fjerneste avkroker og de høyeste toppene vil bli de fremste turistmål i framtiden. Lokale krefter må se muligheter i å utvikle naturbasert reiseliv som næring her. Brende fikk seg en liten fottur i området og lovet at han skulle komme tilbake. – Jeg kommer tilbake og skal helt opp, avsluttet statsråden.

Lokalhistoriker Helge Strand redegjorde for området i historisk perspektiv. Ordfører Ingolf Markussen fra Sortland beskrev utsikten fra toppen: -Man ser hele Lofoten, Kebnekaise i Sverige, Landegode i sør og hele Senja i nord. Ordfører i Hadsel, Ørjan Robertsen understreket at alle er stolte av de ville og majestetiske fjellene. -Vedtaket om nasjonalpark er til gagn for både nåtid og framtid, sa han. Ordfører i Lødingen, Eirik Eriksen, kunne fortelle at 85 prosent av nasjonalparken ligger i Lødingen kommune. -Her er de største, vakreste og villeste fjellene. Her opplever man skrekkblandet fryd, sa Eriksen.

At dronning Sonja besteg Møysalen samme år som nasjonalparken åpnet er jo ekstra hyggelig.

(Lødingen historielag)