På tur nord for polarsirkelen

 De fleste turene her starter ved havnivå, og favorittmålet i området er toppen av Møysalen godt over tregrensa, på 1264 moh.

Møysalen ligger på 68° nord, Du skal derfor ikke la deg lure av grønne lier, blått hav glitrende i solen og shortsføre ved starten av turen. Været skifter fort, og bildet til venstre gir noen enkle tips du kan følge.

Du må også regne med at deler av turen vil være utenom mobildekning. Hvis noe skulle skje kan det derfor hende du må vente lenger enn ellers før hjelpen kommer. Om det er dårlig dekning, søk opp i høyden eller prøv å sende melding, det er ofte lettere å få gjennom enn å ringe. Og spar på batteriet slik at du har mobilen i live om du virkelig trenger den.

God tur!

Møysalen fra Lonkanfjorden

Stien mot Møysalen starter her ved fergeleiet på Kaljorda. Parker på den offentlige parkeringsplassen på kaia. Gå tilbake langs asfalten opp den første bakken, og sving til høyre på grusvegen som går innover lia. Grusvegen følges nesten til endes, litt over en kilometer, til et skilt mot venstre viser veg til stien mot Møysalen. Stien er ikke merket, men er tydelig i terrenget, og særlig i starten er det enkelte fuktige partier. Stien følger delvis gamle ferdselsårer, med oppmurte veger og murer etter bebyggelse i nærheten.  Fra Memuruskardet og opp på Møysalen er det flere stier

Med båt kan man gå inn Lonkanfjorden og gå i land ved stien starte turen derfra. Ved Klubben i Nordbotn ligger det en flytebrygge som er åpen for av- og påstigning. Har du egen båt kan du derfor ikke legge deg til her, så skal du være her over tid må du finne deg en plass å ankre opp.

Lonkanfjorden og Norddalen. Foto: Brit Grønmyr

De fuktigste partiene i Forkledalen er kloppet. Foto: Brit Grønmyr

Møysalen fra Lofast

Stien starter fra en asfaltert parkeringsplass på eidet mellom Ingelsfjorden og Øksfjorden. Det er her i dag bare tilrettelagt med en søppelkonteiner og en informasjonstavle for grunneierne, men det arbeides for at mer informasjon og flere fasiliteter skal komme på plass.

Stien går fra parkeringsplassen og ned til Storvatnet, og snor seg herfra inn Forkledalen. Etter skardet mot Vestpolldalen går stien sammen med stien fra Snytindhytta, og den fortsetter nordvestover opp dalen. Stien er rødmerket til den treffer stien fra Lonkanfjorden på Memuruskardet. Fra Memuruskardet og opp er stien ikke rødmerket, det er sporadiske varder men mange forgreninger på stien så her kreves det at man er oppmerksom på hvor man velger å gå.

Møysalen fra Snytindhytta

Fra Snytindhytta er det god utsikt til toppen av Møysalen, men for å komme seg dit etter merket sti går man rundt nesten hele Møysalmassivet.

En merket sti går sørover fra hytta og ned i Vestpolldalen. Herfra går stien videre opp dalen sørvestover forbi Nedre Møysalvatnet og til samløpet med stien fra Forkledalen ved Grønvatnet. Videre til Memuruskardet der stien fra Lonkanfjorden kommer innpå, og herfra opp normalveien etter delvis vardet sti til toppen av Møysalen.  

Snytindhytta. Stien til Møysalen går inn dalen bak hytta. Foto: Trond Løkke

Retningsskilt med avstander på Snytindhytta. Foto: Trond Løkke

Fra bilvegen til Snytindhytta

For å komme til Snytindhytta kan du starte forskjellige plasser og få veldig forskjellige turer med ulik lengde og  vanskelighetsgrad.

Fra øst kan Snytindhytta nås fra RV85 i Løbergsbukta i Gullesfjorden. Parkeringen er på fjordsida av vegen rett sør for brua over elva. Dette er det korteste alternativet. Stien følger lia inn en litt fuktig Løbergsdal. Ved enden av dalen snor stien seg opp over Løbergskardet. Når man er kommet til toppen av skardet er hytta i sikte og bare sjarmøretappen ned lia står igjen.

Fra nord kan man gå fra Austpollen/Høgda i Sigerfjorden der Fv822 tar av fra rv 85. Her er det tilrettelagt en større parkeringsplass ved stistarten. Dette er den lengste vegen og den med mest stigning, men også den mest varierte turen.

Fra vest kan man gå fra Djupfjorden ved Fv822. Her går man knapt halve vegen etter anleggsveg, og har man med sykkel er det lett å sykle inn til stistarten før Storvatnet.

Andre turforslag

For den som ikke vil til toppen av Møysalen finnes det nok av muligheter, det er bare å finne fram kartet og begynne å planlegge.

Nedre Trogangsvatnet. Foto: Brit Grønmyr